poniedziałek, 19 listopada 2012

Mufinki pierniczkowe.


Sprawisz niesamowitą radość na Święta najbliższym. 
Babcia, dziadek przypomną sobie smak piernika.
Ząbkujące dziecko zamlaszcze ze szczęścia. 
Zębowa Wróżka nie wyda pieniążków na prezenty świąteczne. 
Dentysto - nie naprawisz złamanej protezki.
To są mufinki o smaku pierniczkowym!

Składniki:


suche:
1,5 szklanki mąki pszennej 500 użyłam z Wilkanowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
szczypta soli
1 szklanka brązowego miałkiego cukru

mokre:
1/2 szklanki mleka sojowego bez cukru
1/2 szklanki wody
6 łyżek oleju
1 łyżka spirytusu

Wykonanie:
w misce mieszamy suche. W garnuszku mokre.


Malujemy foremki olejem. Mieszamy składniki suche z mokrymi. Rozlewamy ciasto do foremek.



Wstawiamy do gorącego piekarnika. 180 - 200 stopni 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. I gotowe!











Pyyycha!

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyrosły :) Widzę, że w Twoich babeczkach nie tylko nie ma jajek, ale i miodu :) Nie mogę doczekać się Twoich pierniczków na choinkę! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...