Można upiec ciasto w czym się chce ale jak upiecze się nawet chleb w formie na babę - to zawsze będzie: BABA!
Składniki:
500 g mąki pszennej 500 - użyłam z Młyna Wilkanowo
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
250 ml gęstego zsiadłego mleka lub śmietany (w wersji wegańskiej mleko kokosowe lub migdałowe)
7 g drożdży liofilizowanych
2 łyżki oleju
filiżanka rodzynek
2 łyżki jagód goji
Wykonanie:
Połączyć składniki, lekko wyrobić ciasto. Dodać bakalie.
Przełożyć do formy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Najbardziej lubię tę formę z HOME&YOU, ponieważ ...jest czerwona?
Nie...no może i dlatego :)) ale po żadnym pieczeniu nie został na niej nawet ślad przypalenizny.
Kształt babeczki wychodzi równiutki pomimo złudnego przechyłu na zdjęciu.
Piekę około 40 minut w 220 stopniach "do rumianej baby".
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz