niedziela, 11 listopada 2012

Baba


Można upiec ciasto w czym się chce ale jak upiecze się nawet chleb w formie na babę - to zawsze będzie: BABA!

Składniki:

500 g mąki pszennej 500 - użyłam z Młyna Wilkanowo
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
250 ml gęstego zsiadłego mleka lub śmietany (w wersji wegańskiej mleko kokosowe lub migdałowe)
7 g drożdży liofilizowanych
2 łyżki oleju

filiżanka rodzynek
2 łyżki jagód goji


Wykonanie:

Połączyć składniki, lekko wyrobić ciasto. Dodać bakalie.





Przełożyć do formy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.




Najbardziej lubię tę formę z HOME&YOU, ponieważ ...jest czerwona?
Nie...no może i dlatego :)) ale po żadnym pieczeniu nie został na niej nawet ślad przypalenizny. 
Kształt babeczki wychodzi równiutki pomimo złudnego przechyłu na zdjęciu.

Piekę około 40 minut w 220 stopniach "do rumianej baby". 








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...