Sernik, sernik na zimno, budyń ...takie mam skojarzenia próbując.
Na Święta w wersji DeLux będzie z dodatkami specjalnymi.
To jest dosyć szybka wersja podstawowa ale dzięki temu bardzo delikatna i doskonała do zaprzyjaźnienia np. z konfiturą wiśniową.
Delikatność zależy od stopnia zmiksowania, słodyczy, ilości aromatu.
Mój mąż woli z sokiem z cytryny i posypany czekoladą.
Mi smakuje najbardziej bez dodatków.
Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia :)
Spód i nie tylko ściągnęłam od Asi Sojaturobie: Rafaello z kaszy...
Składniki: foremka 22cm
ciasto:
1 opakowanie 350 g kaszy jaglanej
płaska łyżeczka soli
1 opakowanie mleka kokosowego (użyłam organicznego) - część stała po schłodzeniu w lodówce
1/2 szklanki mleka sojowego lekkosłodzonego
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (organiczny ma przepiękny aromat)
10 łyżek syropu z agawy
spód:
150 g migdałów
4 łyżki żurawiny
3 roztopionego oleju kokosowego
Wykonanie:
Spód zrobiłam przy użyciu młynka do kawy. Zmieliłam migdały. Następnie 2 łyżki zmielonych migdałów i łyżkę żurawiny znowu mieliłam. Tak 4 razy. Dzięki temu żurawina doskonale się rozdrobniła. Zmieszałam wszystkie składniki spodu. Wyłożyłam do foremki, ugniotłam łyżką, schowałam do lodówki.
Powinnam dalej napisać: ugotować kaszę jaglaną ale trafiłam na oporną materię i pierwszą pomimo płukania wrzątkiem wyrzuciłam.
Za drugim razem kaszę bardzo dokładnie wypłukałam i dwukrotnie zaraz po zagotowaniu odlałam. Tak, gotowałam, odlewałam, gotowałam, odlewałam.
Dodałam dwie szklanki wody, sól i ugotowałam do rozciapciania. Dodałam olej kokosowy i chwilę gotowałam mieszając, lekko odparowując. Odstawiłam z ognia.
Blendowałam dodając mleka, syrop z agawy, ekstrakt migdałowy. Rządni kokosa mogą dodać wiórki kokosowe.
Masę wyłożyłam na schłodzony spód. Wygładziłam łyżką maczaną w mleku sojowym. Posypałam mielonymi migdałami.
Stygło na tarasie zabezpieczone przed czworonożną "ekipą specjalną" :)
Ciasto jest najlepsze następnego dnia po pobycie w lodówce.


ciasta jaglane to zdecydowanie moje ulubione!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu taki przygotować :)
OdpowiedzUsuń