niedziela, 6 grudnia 2015

Sernik:) Bez jajek. Bez mleka. Jagielnik - wersja podstawowa.



Sernik, sernik na zimno, budyń ...takie mam skojarzenia próbując.

Na Święta w wersji DeLux będzie z dodatkami specjalnymi.
To jest dosyć szybka wersja podstawowa ale dzięki temu bardzo delikatna i doskonała do zaprzyjaźnienia np. z konfiturą wiśniową.

Delikatność zależy od stopnia zmiksowania, słodyczy, ilości aromatu.
Mój mąż woli z sokiem z cytryny i posypany czekoladą.
Mi smakuje najbardziej bez dodatków.

Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia :)


Spód i nie tylko ściągnęłam od  Asi Sojaturobie: Rafaello z kaszy... 

Składniki: foremka 22cm

ciasto:
1 opakowanie 350 g kaszy jaglanej
płaska łyżeczka soli
1 opakowanie mleka kokosowego (użyłam organicznego) - część stała po schłodzeniu w lodówce
1/2 szklanki mleka sojowego lekkosłodzonego
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (organiczny ma przepiękny aromat)
10 łyżek syropu z agawy

spód:
150 g migdałów
4 łyżki żurawiny
3 roztopionego oleju kokosowego

Wykonanie:

Spód zrobiłam przy użyciu młynka do kawy. Zmieliłam migdały. Następnie 2 łyżki zmielonych migdałów i łyżkę żurawiny znowu mieliłam. Tak 4 razy. Dzięki temu żurawina doskonale się rozdrobniła. Zmieszałam wszystkie składniki spodu. Wyłożyłam do foremki, ugniotłam łyżką, schowałam do lodówki.

Powinnam dalej napisać: ugotować kaszę jaglaną ale trafiłam na oporną materię i pierwszą pomimo płukania wrzątkiem wyrzuciłam.
Za drugim razem kaszę bardzo dokładnie wypłukałam i dwukrotnie zaraz po zagotowaniu odlałam. Tak, gotowałam, odlewałam, gotowałam, odlewałam.

Dodałam dwie szklanki wody, sól i ugotowałam do rozciapciania. Dodałam olej kokosowy i chwilę gotowałam mieszając, lekko odparowując. Odstawiłam z ognia.
Blendowałam dodając mleka, syrop z agawy, ekstrakt migdałowy. Rządni kokosa mogą dodać wiórki kokosowe.
Masę wyłożyłam na schłodzony spód. Wygładziłam łyżką maczaną w mleku sojowym. Posypałam mielonymi migdałami.
Stygło na tarasie zabezpieczone przed czworonożną "ekipą specjalną" :)
Ciasto jest najlepsze następnego dnia po pobycie w lodówce.







Kuchnia wegetariańska i wegańskaJesienne słodkości!

2 komentarze:

  1. ciasta jaglane to zdecydowanie moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu taki przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...