Doskonałe na szybką niespodziankę dla domowych łasuchów.
Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki zmielonych w młynku do kawy orzechów laskowych
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 opakowanie cukru waniliowego
mokre:
1 szklanka ulubionego mleka (sojowe pół na pół z wodą)
1/3 szklanki oleju
sok z 1 cytryny
1 łyżka wódki (ja likier KOUM QUAT)
kilka kropli esencji waniliowej
2 małe jabłka pokrojone w 12-tki :)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
opcjonalnie kawałeczek masła roślinnego
Wykonanie:
Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki, każdą ćwiartkę na 3 części.
Obsypałam mieszaniną cynamonu i kardamonu.
W jednej miseczce wymieszałam suche składniki, w drugiej płyny. Połączyłam mieszając łyżką.
Ciasto wylałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Cząstki owoców porządnie umorusane w przyprawach powtykałam w ciasto.
Wstawiłam do gorącego piekarnika 6/8 w skali Amiki. 180-200 stopni.
Piekłam 40 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyjęłam z piekarnika.
Wystające kawałki jabłek pomalowałam masłem i wstawiłam jeszcze na 5 minut. Bałam się, że będą suche...
Wyszło SUPER !!!
Pyyycha!!!
orzechy, jabłka... bosko!
OdpowiedzUsuńMniam... dzięki!
UsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuńZapisuję, uwielbiam takie szybkie ciasta z jabłkami, do tego zdrowo więc idealnie! :)
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam takie ciacha;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne, mniam<3
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam to ciasto, jest przepyszne! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Dziękuję za info. Smacznego :)
UsuńRobiłam, polecam. Ja dodałam do składników ciasta cukier
OdpowiedzUsuńA czy wyjdą w formie muffinek?
OdpowiedzUsuń