KroWarzywa inspiruje...
Tak wiem, że zaraz milion głosów się odezwie, że niezdrowy!
Myślę, że zjedzony z umiarem nie zrewolucjonizuje naszego organizmu!
Składniki:
500 g mąki pszennej 450
woda
Wykonanie:
Z mąki i wody zagniotłam ciasto.
Wyrabiałam dosyć długo, żeby ciasto miało gęsto ułożone włókna glutenu i nie rozpadło się w czasie wypłukiwania.
Nalałam do miski wody i delikatnie płukałam.
Trzeba to robić dosyć delikatnie tylko uciskając. Często wymieniałam w misce wodę.
Po wypłukaniu skrobi pozostała kula glutenu.
Ugniotłam kulkę i włożyłam do słoika z zalewą. Zakręciłam słoik i wstawiłam na kilka dni do lodówki. Codziennie potrząsałam słoiczkiem.
Składniki zalewy:
sos sojowo-grzybowy
czosnek
cytryna
brązowy cukier
pieprz
woda
Proporcji nie podaję - trzeba przyprawić do smaku.
Po kilku dniach zawartość słoiczka przełożyłam do garnuszka, dolałam wody, żeby przykryć masę.
Na małym ogniu gotowałam 30 minut.
Masa dopasowała się do kształtu naczynia.
Ciekawe - nie spotkałam się jeszcze nigdy z takim cudem :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń