poniedziałek, 18 listopada 2013
Majonez sojowy.
W mojej okolicy dostępne jest tylko tofu w kostce.
Nie uzyskam z niego majonezu o delikatności i jedwabistości klasycznego majonezu.
Żeby majonez był leciutki najlepiej jest użyć jedwabistego tofu...
Pomimo to majonez jest przepyszny i doskonale pasuje jako dodatek do innych dań.
Składniki:
1 kostka tofu
sok z 1 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka musztardy (użyłam dijon)
3/4 szklanki oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki długo blendowałam powoli dolewając olej.
I to wszystko...
Na zdjęciu uzyskałam niwprawdziwie ciemny kolor majoneziku.
W rzeczywistości jest jasny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
taki majonez na bazie tofu na pewno by mi smakował, fajny pomysłna dodatek do sałatek czy obiadów :)
OdpowiedzUsuń