Mufinki zawsze kojarzą mi się z czekoladą lub owocami. Dlatego chciałam zmienić formę.
Wieczne wydłubywanie przez dzieci oliwek zmobilizowało mnie do kombinacji :)
Chlebki wyszły przepyszne, bardzo aromatyczne.
Składniki:
suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki zmieszanych: sezamu, siemienia lnianego, pestek słonecznika
1/3 szklanki zmielonych w młynku do kawy orzechów i migdałów
1 łyżka ziół prowansalskich
mokre:
1 łyżka zmielonych oliwek
1 łyżka musztardy francuskiej
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Zmieszałam składniki suche w jednej misce. Mokre w drugiej.
Przygotowałam foremki.
Połączyłam mieszając łyżką. Nałożyłam do 3/4 wysokości formy.
Piekłam 15 minut w 220 stopniach do suchego patyczka.
Pyyycha!!!
Intryguje mnie jaka musztarda francuska, moja córka kupuje to ma smak słodki. Prosze o odpowiedż.
OdpowiedzUsuńUżywam Kamis. Mocno czuć w niej ocet. Napisz jak się udały :) Pozdrawiam!
UsuńOjejku jakie pikne! I niespotykane - ciekawe jakie są w przekroju, czy wyrastają?
OdpowiedzUsuńRosną tak o 1/3. Nie można długo mieszać po połączeniu składników bo gaz ucieknie i nie urosną. Szybciutko łyżką zamieszać i do foremki. Bez miksera! W środku są puchate i bardziej kruche od pieczywa drożdżowego. Pozdrawiam!
UsuńZdecydowanie muszę kupić taką formę na chlebki! :-)
OdpowiedzUsuńO kruca fiks, pięknie się prezentują. Przymierzam się do zakupu takich foremek już dłuższy czas. No i szkoda, że nie dodałaś zdjęcia środeczków, jestem bardzo ciekawa
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji śniadaniowej :) Chętnie bym porwała taki chlebek do pracy
www.basinepichcenie.blox.pl
Niestety na razie nie dodam :))) Zjedzone! Ale bardzo cenna uwaga. Rzeczywiście kilka osób pytało czy wyrosły, jakie są w środku? Ładnie wyrosły, są puszyste. Pozdrawiam! :)
Usuń