Oj, czas nadrobić zaległości w pisaniu bo wart tego ten chlebek.
Przyznam, że spodziewałam się, że będzie bardziej pachniał orzechami.
Pewnie trzeba dać więcej laskowych - ja zrobiłam ze znaczną przewagą orzechów włoskich.
Ale jest to naprawdę smaczniutki, aromatyczny chlebek!
Miłośnikom chleba razowego gorąco polecam!
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny (typ 2000 drobno mielona)
1 czubata łyżeczka soli
2 garście pestek słonecznika
3 czubate łyżki mielonych lub drobno ugniecionych orzechów włoskich i laskowych
ponad 1 szklankę wody
zakwas żytni
Wykonanie:
Do mąki dodałam sól, słonecznik, orzechy i zakwas. Wymieszałam na sucho.
Dodałam tyle wody, żeby zwilżyć mąkę ale żeby nie zalać - ilość zależy od jakości mąki.
Wszystko mieszałam tylko łyżką.
Przełożyłam do formy i odstawiłam na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Piekłam 40 minut w 220-240 stopniach.
Pyyycha!!!
Uwielbiam wszystko z dodatkiem orzechów ! :)
OdpowiedzUsuńPiekę takie chlebki z orzechami ;D
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie możemy orzechów, a tu taki chlebek pyszny...
OdpowiedzUsuńłojtam, tojtam! To dodajcie słonecznika! :D
UsuńIle zakwasu jest potrzebne? Znam chleby z użyciem pół kilo zakwasu a i takie z z dwiema łyżkami ledwie:) Mąka wymieniona w przepisie to jak rozumiem 2000?
OdpowiedzUsuńWitam. Ja użyłam ponad 200 ml. Mąka Młyny Gdańskie to typ 2000 i jest drobno zmielona. Serdecznie Pozdrawiam :)
Usuń