poniedziałek, 25 listopada 2013

Chlebek razowy orzechowy.


Oj, czas nadrobić zaległości w pisaniu bo wart tego ten chlebek. 

Przyznam, że spodziewałam się, że będzie bardziej pachniał orzechami. 
Pewnie trzeba dać więcej laskowych - ja zrobiłam ze znaczną przewagą orzechów włoskich.

Ale jest to naprawdę smaczniutki, aromatyczny chlebek!

Miłośnikom chleba razowego gorąco polecam!

Składniki:

500 g mąki żytniej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny (typ 2000 drobno mielona)
1 czubata łyżeczka soli
2 garście pestek słonecznika
3 czubate łyżki mielonych lub drobno ugniecionych orzechów włoskich i laskowych
ponad 1 szklankę wody
zakwas żytni

Wykonanie:

Do mąki dodałam sól, słonecznik, orzechy i zakwas. Wymieszałam na sucho.
Dodałam tyle wody, żeby zwilżyć mąkę ale żeby nie zalać - ilość zależy od jakości mąki.
Wszystko mieszałam tylko łyżką.

Przełożyłam do formy i odstawiłam na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Piekłam 40 minut w 220-240 stopniach.





Pyyycha!!!

Domowe pieczywo i bułki

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko z dodatkiem orzechów ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę takie chlebki z orzechami ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że nie możemy orzechów, a tu taki chlebek pyszny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łojtam, tojtam! To dodajcie słonecznika! :D

      Usuń
  4. Ile zakwasu jest potrzebne? Znam chleby z użyciem pół kilo zakwasu a i takie z z dwiema łyżkami ledwie:) Mąka wymieniona w przepisie to jak rozumiem 2000?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja użyłam ponad 200 ml. Mąka Młyny Gdańskie to typ 2000 i jest drobno zmielona. Serdecznie Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...