Ciasto z owocami jakie zebrałam w ogródku.
Białe, czerwone i czarne porzeczki, borówki, porzeczko-agrest, agrest jasny i ciemny.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 500
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich i laskowych ( młynek do kawy)
skórka oskrobana z 1 cytryny
2 szklanki owoców: borówki, porzeczki, agrest, porzeczko-agrest
1/ 2 szklanki mleka sojowego bez cukru
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka OUZO lub innego alkoholu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Owoce umyłam, pozbawiłam szypułek i odstawiłam na sitku, żeby obciekły.
Wyłożyłam tortownicę papierem do pieczenia. Włączyłam piekarnik.
Wymieszałam wszystkie sypkie składniki w miseczce.
W drugim naczyniu wymieszałam składniki płynne.
Następnie wrzuciłam owoce do miski z suchymi składnikami.
Wymieszałam łyżką tak, żeby owoce porządnie obtoczyć mąką ale ich nie rozgnieść.
Wlałam płyn. Dokładnie wymieszałam łyżką uważając, żeby mąkę z dna miski też połączyć z płynem.
Przełożyłam do tortownicy.
Piekłam prawie godzinę najpierw w 200 stopniach, po pół godzinie zmniejszyłam na 180.


Jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)))
UsuńLubię takie eksperymenty w kuchni! Robiłam ostatnio ciasto bez tłuszczu. Takie z chęcią bym też spróbowała... a jeśli zrobię - na pewno dam znać jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Będę wdzięczna za sygnał - jak się udało?!
UsuńPyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńbiałe porzeczki mi się marzą.. szkoda, że krzaczek w ogrodzie zmarzł:c
dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!
Eksperyment niezwykle udany, smacznie wyglada i puszyście
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, sprobuję je zrobić.
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń