środa, 3 lipca 2013

Chleb - trzy mąki, trzy zakwasy.


Przepięknie wyrośnięty. Delikatny. Razowy ale nie czuć kwasu. 
Naprawdę dobry chlebek.

Tak sobie pomyślałam, że skoro robi się różne chleby zakwasowe i używa się odpowiedniego zakwasu do danej mąki to robiąc chlebek mieszany też będzie najlepiej wykorzystać taki zakwas, który przefermentował używaną mąkę. Tak powstał mój chlebek. 

Oczywiście można robić różne kombinacje np. kilka dni wcześniej odłożyć łyżkę któregokolwiek z zakwasów - a dokładniej tego, który się posiada - i dokarmić go mieszanką wszystkich trzech mąk. 

Bawcie się dobrze!

Składniki:

Po 200 g:
mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
żytniej razowej użyłam Gdańskie Młyny
orkiszowej pełnoziarnistej użyłam Gdańskie Młyny

Po 1/2 szklanki: 

około 1 i 1/4 szklanki zimnej wody 
1 i 1/2 łyżeczki soli

2 łyżki sezamu
2 garście pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego

1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wymieszałam składniki sypkie. Dodałam zakwasy. Wymieszałam na sucho. Dodałam wodę. Wymieszałam łyżką. Przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub liśćmi chrzanu.

Odstawiłam na 12 godzin do wyrośnięcia.


Wyrósł zjawiskowo!


Piekłam w 220 stopniach 40 minut.





Bardzo dobry i w wersji z kminkiem i bez.!!!

5 komentarzy:

  1. Nie ma nic wspanialszego niz wlasny chlebek na zakwasie:-) Ten zapach, ten smak - szalenstwo. Pieknie Ci wyrosl, wyglada oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo na czasie (jak dla mnie) dzięki, ja właśnie eksperymentuję z domowymi chlebami na domowym zakwasie, za mną pierwsza próba - chleb żytni wyszedł jako tako (trochę mało wyrośnięty), dziś zaczęłam robić zaczyn na drugi, a Twój przepis dodaję do listy planowanych chlebowych eksperymentów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jak na razie bije popularnością w naszym domu wszystkie ciemne chlebki! Gorąco Pozdrawiam!

      Usuń
  3. trochę skomplikowane ale warto spróbować bo chleb własnej roboty i w dodatki na zakwasie nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli piecze się chleb w domu codziennie i dysponuje się swoimi zakwasami to nie jest żaden problem uszczuplić zapasik z każdego słoiczka :)
      Oczywiście przygotowanie się od podstaw do upieczenia tego chlebka wymaga więcej wysiłku! Ale opłaca się!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...