Jagody nie są specjalnie wyczuwalne ale przemyciłam je zamiast czekolady przez co znacznie obniżyłam kaloryczność!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 500
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki zmielonych orzechów (laskowe i włoskie - młynek do kawy)
6 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jagód
1 szklanka mleka ( ja - sojowe pół na pół z wodą)
1/3 szklanki oleju
1 łyżka OUZO lub innego alkoholu
1 łyżka octu lub sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Zmieszałam suche z suchym, mokre z mokrym. Jagody dodałam do suchego, delikatnie wymieszałam.
Połączyłam z płynem. Dokładnie wymieszałam, uważając żeby nie pozostawić suchej mąki na dnie miski.
Pyyycha!!!
ciasta z octem są super. wychodzą zawsze, bez względu na okoliczności :]
OdpowiedzUsuńno, no!
OdpowiedzUsuńfajne
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Chętnie wypróbuję, pewnie coś pozmieniam:) ale wygląda pysznie, no i z jagodami!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!mniam!
OdpowiedzUsuńCzy mleko mozna zastapic smietanka do jawy 12% pol na pol z woda?
OdpowiedzUsuńNa pewno można zamienić każdym płynem, który jest łagodny w smaku. Pozdrawiam!
Usuń