sobota, 20 lipca 2013

Ciemne ciasto z jagodami. Bez jajek, bez mleka.


Dobre, puchate, mięciutkie ciasto.

Jagody nie są specjalnie wyczuwalne ale przemyciłam je zamiast czekolady przez co znacznie obniżyłam kaloryczność!

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 500
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki zmielonych orzechów (laskowe i włoskie - młynek do kawy)
6 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka jagód

1 szklanka mleka ( ja - sojowe pół na pół z wodą)
1/3 szklanki oleju
1 łyżka OUZO lub innego alkoholu
1 łyżka octu lub sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Zmieszałam suche z suchym, mokre z mokrym. Jagody dodałam do suchego, delikatnie wymieszałam.
Połączyłam z płynem. Dokładnie wymieszałam, uważając żeby nie pozostawić suchej mąki na dnie miski.





Pyyycha!!!

Jagodowo Nam edycja 5!

6 komentarzy:

  1. ciasta z octem są super. wychodzą zawsze, bez względu na okoliczności :]

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no!
    fajne
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję, pewnie coś pozmieniam:) ale wygląda pysznie, no i z jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mleko mozna zastapic smietanka do jawy 12% pol na pol z woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można zamienić każdym płynem, który jest łagodny w smaku. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...