poniedziałek, 24 czerwca 2013

Chleb żytni z kminkiem na liściu chrzanowym.


Niesamowity! Tyle wystarczy o nim napisać.

Połączenie kminku, aromatu chrzanu, czosnku i delikatnego kwasu ze świeżo kiszonych ogórków, wzmocnione zapachem ze świeżego liścia chrzanu dały naprawdę niesamowity efekt! 
Jestem z siebie dumna ;)))

Zapach, smak spowodowały jakieś dziwne rozluźnienie, błogość. 
To chyba hormony szczęścia.


Składniki:

1 miarka - kubeczek mąki żytniej razowej (taki z Ikea jak na zdjęciu około 350g)
1 szklanka soku po zjedzonych świeżych ogórkach kiszonych
2 garście pestek słonecznika
2 garście płatków żytnich
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

liść chrzanu

Wykonanie:

Foremkę wyłożyłam papierem, bo nie miałam pewności jak zachowa się liść ale stwierdzam, że liść działa jak najlepszy papier do pieczenia i można używać ich zamiennie.

Umyty liść, wytarty ściereczką ułożyłam równo w foremce.
Wymieszałam składniki ciasta łyżką i ułożyłam ciasto na liściu.
Odstawiłam na 12 godzin do wyrośnięcia.





Wstawiłam do bardzo gorącego piekarnika ( 7 z 8 na skali) około 220 stopni i piekłam 40 minut.


Wystudziłam na kratce.

Pyyycha!!!

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Weganimy ZDROWO!

2 komentarze:

  1. Ooo, chleb musiał być niesamowity. A skąd miałaś liść chrzanu? Pewnie z własnego ogródka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie tym razem! Siora kupiła mi w Polo jakiś przedziwny zestaw do kiszenia ogórków - według mnie nie nadający się do niczego: świeży koper - jak do kapusty i 3 liście (nie korzenie) chrzanu. Z wrodzonej "oszczędności" :) musiałam je do czegoś wykorzystać. Ale teraz widzę chrzan wszędzie... :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...