Zakwasu nie zrobiłam sama. Dostałam od Pani Zosi.
Bardzo mocny, pięknie na nim chlebek wyrósł.
Bardzo mocny, pięknie na nim chlebek wyrósł.
Fajnie spotkać kogoś, z kim znajdując wspólny temat można gadać godzinami.
Zachęcam wszystkich chętnych, którzy chcą zacząć piec a nie mają jeszcze pewności siebie do skorzystania z Zakwasowej mapy Polski! Super sprawa!
Składniki:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 szklanka wody
1/2 szklanki aktywnego zakwasu orkiszowego
1 liść chrzanowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wymieszałam składniki łyżką. Wyłożyłam ciasto do foremki wyłożonej liściem chrzanu (lub papierem do pieczenia).
Odstawiłam na noc do wyrośnięcia.
Wstawiłam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam 40 minut.
Wystudziłam na kratce.
Liść nadaje niesamowity aromat!
Pyyycha!!!
Organizator: kikimora
Znakomicie chlebek się prezentuje.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zakwasu pszennego?
Nie mam orkiszowego.
Ten liść fantastycznie udekorował chleb,
muszę zdobyć gdzieś liście chrzanowe.
Zrobiłam już na liściu chleb żytni i chlebek orkiszowy. Wzorek było widać na obydwu idealnie bo te chleby są zwarte. Nie próbowałam jeszcze jak będzie widać zarys liścia na chlebku pszenym. Do mąki orkiszowej dodawałam już i zakwasu pszennego, i żytniego ale robiłam te chleby mieszając mąkę z pszenną lub żytnią. Jak do tej pory raczej mąki orkiszowej dodawałam, nie piekłam na niej samej... Ale uważam, że chlebek orkiszowy urośnie na każdym zakwasie. Można dzień-dwa wcześniej zakwas żytni lub pszenny dokarmić mąką orkiszową i potem upiec na nim chlebek orkiszowy. Równie ładnie wyjdzie wzorek na chlebie z tych trzech mąk - mieszanym. Powodzenia!
Usuń