wtorek, 16 lipca 2013

Ciasto z owocami. Bez jajek, bez mleka.



Ciasto z owocami jakie zebrałam w ogródku.

Białe, czerwone i czarne porzeczki, borówki, porzeczko-agrest, agrest jasny i ciemny.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 500
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich i laskowych ( młynek do kawy)
skórka oskrobana z 1 cytryny

2 szklanki owoców: borówki, porzeczki, agrest, porzeczko-agrest 


1/ 2 szklanki mleka sojowego bez cukru
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka OUZO lub innego alkoholu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Owoce umyłam, pozbawiłam szypułek i odstawiłam na sitku, żeby obciekły.



Wyłożyłam tortownicę papierem do pieczenia. Włączyłam piekarnik.

Wymieszałam wszystkie sypkie składniki w miseczce.



W drugim naczyniu wymieszałam składniki płynne.

Następnie wrzuciłam owoce do miski z suchymi składnikami.
Wymieszałam łyżką tak, żeby owoce porządnie obtoczyć mąką ale ich nie rozgnieść.

Wlałam płyn. Dokładnie wymieszałam łyżką uważając, żeby mąkę z dna miski też połączyć z płynem.

Przełożyłam do tortownicy.

Piekłam prawie godzinę najpierw w 200 stopniach, po pół godzinie zmniejszyłam na 180.






Pyyycha!!!

Jagodowo Nam edycja 5! 

8 komentarzy:

  1. Lubię takie eksperymenty w kuchni! Robiłam ostatnio ciasto bez tłuszczu. Takie z chęcią bym też spróbowała... a jeśli zrobię - na pewno dam znać jak wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Będę wdzięczna za sygnał - jak się udało?!

      Usuń
  2. Pyszne połączenie smaków:)
    białe porzeczki mi się marzą.. szkoda, że krzaczek w ogrodzie zmarzł:c
    dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. Eksperyment niezwykle udany, smacznie wyglada i puszyście

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciasto, sprobuję je zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...