Doskonałe wilgotne, aromatyczne ciasto.
Nikt nie pomyślał, że z dodatkiem marchewki. Całkowicie niewyczuwalna!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka suszonej żurawiny
2 szklanki startej na drobniejszej tarce jarzynowej marchewki
1 1/3 szklanki wody lub ulubionego mleka (użyłam sojowego pół na pół z wodą)
1/3 szklanki oleju
po kilka kropli olejku śmietankowego i migdałowego
2 łyżki octu
2 łyżki alkoholu (ja użyłam likieru KOUM-QUAT)
Wykonanie:
W jednej miseczce zmieszałam składniki sypkie, w drugiej mokre. Wymieszałam dokładnie zawartość każdej miseczki. Następnie połączyłam, dokładnie wymieszałam łyżką. Przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
Na poniższym zdjęciu ciasto upieczone z 1/2 szklanki oleju. Troszkę mniej spójne chociaż równie pyszne!
Pieczone drugiego dnia z odrobinę mniejszą ilością oleju niż wcześniej. Dokładnie według powyższego przepisu.
Dobrze wygłada i smaka robi
OdpowiedzUsuńMniami, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńNieźle wygląda ;)
OdpowiedzUsuń