poniedziałek, 28 października 2013

Ciasto o aromacie śmietankowym z żurawiną i płatkami migdałowymi. Bez jajek, bez mleka.


Doskonałe wilgotne, aromatyczne ciasto.
Nikt nie pomyślał, że z dodatkiem marchewki. Całkowicie niewyczuwalna!

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka suszonej żurawiny

2 szklanki startej na drobniejszej tarce jarzynowej marchewki
1 1/3 szklanki wody lub ulubionego mleka (użyłam sojowego pół na pół z wodą)
1/3 szklanki oleju
po kilka kropli olejku śmietankowego i migdałowego
2 łyżki octu
2 łyżki alkoholu (ja użyłam likieru KOUM-QUAT)

Wykonanie:

W jednej miseczce zmieszałam składniki sypkie, w drugiej mokre. Wymieszałam dokładnie zawartość każdej miseczki. Następnie połączyłam, dokładnie wymieszałam łyżką. Przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.

Na poniższym zdjęciu ciasto upieczone z 1/2 szklanki oleju. Troszkę mniej spójne chociaż równie pyszne!



Pieczone drugiego dnia z odrobinę mniejszą ilością oleju niż wcześniej. Dokładnie według powyższego przepisu.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...