Niesamowita!!!
Nigdy nie pomyślałabym, że to zupa z marchwi! Przyprawy robią swoje!
Zupka jest też doskonała jako sos do makaronu!
Składniki:
2 kg marchwi
2 ząbki czosnku
po pół łyżeczki: garam masala, kminu rzymskiego, gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu, sól do smaku
olej do smażenia
mleko kokosowe ( około 1/2 puszki ale tylko gęsta część)
Wykonanie:
Wykonaniem zupy zajął się mój mąż, który nigdy nie kombinuje jak sobie życie ułatwić. Ja pokroiłabym marchewkę na jakiekolwiek kawałki nożem a on rozstawił "maszynę". Starł marchew na wiórki.
Moje lenistwo nie pozwoliłoby mi na to :)))
Na średnio rozgrzany olej w pierwszej kolejności poszły przyprawy i sól ugniecione wcześniej w moździerzu. Potem czosnek wyciśnięty przez praskę i marchew. Uduszone :) pod przykryciem nawet 40 minut.
Następnie mleko kokosowe i blendujemy!
Zupka jest bardzo gęsta, kremowa. Jeśli ktoś lubi rzadszą może dodać troszkę wody lub bulionu...
mmmm.. jaki apetycznie gęsty kremik :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :))
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń