poniedziałek, 28 października 2013

Zupa - krem z marchwi.

Niesamowita!!! 

Nigdy nie pomyślałabym, że to zupa z marchwi! Przyprawy robią swoje!

Zupka jest też doskonała jako sos do makaronu!

Składniki:

2 kg marchwi
2 ząbki czosnku
po pół łyżeczki: garam masala, kminu rzymskiego, gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu, sól do smaku
olej do smażenia
mleko kokosowe ( około 1/2 puszki ale tylko gęsta część)

Wykonanie:

Wykonaniem zupy zajął się mój mąż, który nigdy nie kombinuje jak sobie życie ułatwić. Ja pokroiłabym marchewkę na jakiekolwiek kawałki nożem a on rozstawił "maszynę". Starł marchew na wiórki. 
Moje lenistwo nie pozwoliłoby mi na to :)))

Na średnio rozgrzany olej w pierwszej kolejności poszły przyprawy i sól ugniecione wcześniej w moździerzu. Potem czosnek wyciśnięty przez praskę i marchew. Uduszone :) pod przykryciem nawet 40 minut. 
Następnie mleko kokosowe i blendujemy! 

Zupka jest bardzo gęsta, kremowa. Jeśli ktoś lubi rzadszą może dodać troszkę wody lub bulionu...





Pyyycha!!!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...