piątek, 2 listopada 2012

Chlebek rosnący w lodówce.



Chlebek ma przepyszny wilgotny środek, niesamowicie chrupiącą skórkę.

 Składniki:

400g mąki pszennej 750 ja: Młyn Wilkanowo
100g mąki pszennej razowej grubej j.w.
7g drożdży w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
ok 250 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kminku

Wykonanie:

Mieszamy, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Kiedy podwoi objętość na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Ja przekładam do woreczka foliowego ale sporo większego od objętości ciasta. Zwykle rano wyjmuję ciasto z woreczka, przekładam do miski dodaję garstkę mąki razowej i przez chwilę wyrabiam odgazowując ciasto. I teraz dwie wersje do wyboru: 
albo przekładam do foremki, odstawiam na ok 2 godziny  do nagrzania i wyrośnięcia. kiedy podwoi objętość piekę ok 40 minut w 220 st,
albo: przekładam ciasto na ściereczce do miski i odstawiam na 2 godziny do nagrzania i wyrośnięcia. 
W tym czasie nagrzewam w piekarniku przez godzinę w 220 st żeliwny garnek z pokrywką. 
następnie szybciutko wysuwam garnek, zdejmuję pokrywkę, delikatnie przekładam ciasto do gorącego garnka. szybciutko zakrywam i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze podglądając przez szybkę ok 15-20 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę na metalowej kratce. 

Smak tego chleba jest delikatny i niepowtarzalny.
Czasochłonne rośnięcie warte zachodu!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...