Chlebek pszenny na zakwasie pszennym.
Zakwas pszenny wyhodowałam dokarmiając zakwas żytni mąką pszenną.
Chlebek upieczony metodą opisaną w poście o chlebku wiejskim.
Cudowna, chrupka skórka. Środek na zdecydowanie dla mnie przyjemniejszy aromat niż w przypadku chlebów pieczonych na drożdżach. Bałam się czy wystrzeli w górę czy zostanie klapciasty. Udał się przepysznie!
Składniki:
500 g mąki pszennej 750
1 łyżeczkę soli
1 szklankę wody
3 łyżki zakwasu pszennego
Wymieszane łyżką w misce. Odstawione na ok 18 godzin. Wrzucone do nagrzanego garnka żeliwnego. I tyle.
Zjedzone do wieczora... z pieczonymi: paprykami, pieczarkami i cebulką.
Polecam.
Smacznego!!!
mm, czuje jak pachnie :))
OdpowiedzUsuńpachniał, pachniał...i z tego pachnienia zostały wydziobane okruszki... Ale nie ma tego złego! Rośnie następny. Z pieczoną cebulką!
Usuń