Idealny przysmak do świeżutkiego pachnącego chlebka.
Czasami brakuje pomysłu: co do chleba? To idealne, przepyszne rozwiązanie. Pieczone na blasze, przyprawione wg upodobań. Często piekę w ten sposób warzywa, ponieważ mogę je potem wykorzystać do wielu innych potraw. Jako dodatek do drugiego dania, w całości położone na pieczywie, zmiksowane jako nadzienie do pasztecików lub pierogów. Wypróbowałam je również dodając w całości do ciasta piekąc chleb.
Wykonanie:
umyte warzywa układam na blasze w całości np. pieczarki lub krojąc je w dosyć duże kawałki.
Polewam obficie oliwą i posypuję przyprawami. W zależności od pomysłu, przeznaczenia i nastoju.
Wykorzystuję
w całości: pieprz i ziele angielskie, kminek, kmin rzymski, gorczyca,
zmielone: paprykę słodką i ostrą, zwykłą i wędzoną
gotowe przyprawy: do ziemniaków, dla wegetarian, Harrisa, arabska,
i co się pod rękę nawinie.Gotowe mieszanki uważam, żeby nie zawierały glutaminianu sodu.
Nie solę na blasze. Sól dodaję dopiero, jeśli jest taka potrzeba po upieczeniu.
Obtaczam dokładnie warzywka w oleju i przyprawach rękami:
W zależności od potrzeb piekę nawet godzinę w 220 stopniach.
Pieczarki na nadzienie mielę razem z olejem i przyprawami. Pyyycha!
Polecam!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz