Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z duszonych warzyw.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej 750 używam z Młyna Wilkanowo
1 czubata łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7 g drożdży instant
200 g zsiadłego mleka ( lub wody)
ok 50 - 100 g wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
marchew
pietruszka
cebula
sól, pieprz
olej
Kilka marchewek, pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę pokroić na paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić marchewkę i pietruszkę. Lekko skarmelizować. Dodać cebulkę i dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem.
Wykonanie jak w przypadku pasztecików z parówką . Po wyjęciu z piekarnika plecki posmarowałam masłem z lodówki.
Idealne do czerwonego barszczyku.
Smacznego!!!
Wyglądają świetnie! Przepis zapisuję, z przyjemnością takie zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, są naprawdę przepyszne i proste. Serdecznie polecam. Pozdrawiam!
Usuń