Przepis zmodyfikowany z książki Wandy Piotrowiakowej.
Błyskawiczne, mocno makowe ciasteczka.
Mi smakują posolone :) mojemu mężowi utaplane w pudrze.
Składniki:
2 szklanki maki pszennej 500 Młyn Wilkanowo
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki brązowego cukru
mały kubeczek śmietany 18% (w wersji wegańskiej śmietanka roślinna + 2łyżki oleju)
1 i 1/2 szklanki maku
2 szczypty soli
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki. Posiekać nożem. Zarobić ciasto.
Rozwałkować ciasto na blasze na ok 1/2 cm. Mi wyszły dwie blachy. Pokroiłam nożem do pizzy.
Przed pieczeniem posypałam szczyptą soli. Piekłam w 220 stopniach.
Smacznego!!!
piękny bukiet!
OdpowiedzUsuńDzięki, nie tegoroczny ale działkowy i bardzo mi pasował do ciasteczek!...
OdpowiedzUsuń