Na śniadanko cieplutki prosto z pieca, pachnący ziołami.
Składniki:
250 g mąki pszennej 750 używam z Młyna Wilkanowo
150 g mąki pszennej razowej grubej j.w.
1,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
7g drożdży instant
1 łyżeczka przyprawy Harrisa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ok 250 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera mozarella pokrojonego w kostkę 1cmx1cm
Wykonanie:
Składniki sypkie wymieszać łyżką. Dodać wodę. Wyrobić dodając oliwę. Dodać ser i jeszcze chwilę wyrabiać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec 40 minut w 220 stopniach C.
Kapitalnie smakuje z masłem czosnkowym lub sosem czosnkowym.
Smacznego.
Wyglada wspaniale, a wtych dziurach to sie chyba jednak cos ostalo ;)
OdpowiedzUsuńTu i ówdzie. Grunt, że został smaczek! ;))
Usuń