piątek, 2 listopada 2012

Chlebek z dziurami po serze.

Na śniadanko cieplutki prosto z pieca, pachnący ziołami.



Składniki:

250 g mąki pszennej 750 używam z Młyna Wilkanowo
150 g mąki pszennej razowej grubej j.w.
1,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
7g drożdży instant
1 łyżeczka przyprawy Harrisa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ok 250 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera mozarella pokrojonego w kostkę 1cmx1cm


Wykonanie:

Składniki sypkie wymieszać łyżką. Dodać wodę. Wyrobić dodając oliwę. Dodać ser i jeszcze chwilę wyrabiać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Piec 40 minut w 220 stopniach C.

Kapitalnie smakuje z masłem czosnkowym lub sosem czosnkowym. 
Smacznego.




2 komentarze:

  1. Wyglada wspaniale, a wtych dziurach to sie chyba jednak cos ostalo ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...