sobota, 3 listopada 2012

Jesienne ciasteczka.


Pyszne, śmietankowe, maślane ciasteczka

Składniki:

400 g mąki krupczatki użyłam z Młyna Wilkanowo
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
2 łyżki zsiadłego mleka lub śmietany
kilka kropli olejku śmietankowego lub esencji waniliowej

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier przesiać. Do tego dodać postrugane na kawałeczki masło, zsiadłe mleko lub śmietanę i olejek. Wyrobić gładziutkie ciasto. Na pół godziny schować do lodówki. Potem rozwałkować ciasto czymkolwiek i wycinać, wycinać, wycinać.
Piekę ok 20 minut w 220 stopniach. Mój piekarnik nie piecze równo, więc po zarumienieniu spodu przekładałam podważając nożem ciasteczka na drugą stronę. Stąd listki takie jesienne.

Po wyjęciu studzę na kratce. Początkowo są bardzo kruche. Po chwili ładnie sztywnieją.

A, że nam szkoda lata to są i motylki.

Z pozdrowieniami dla Pinkcake.


 Z tej porcji wychodzi tyyyle ciasteczek:




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...