Paluchy do podgryzania. Suche na zewnątrz, miękkie w środku. Nie chłoną wilgoci z powietrza. Pozostają chrupkie dużo dłużej od drożdżowych.
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
3 łyżki sezamu
2 łyżki nasion lnu
2 łyżeczki soli
1 mały kubeczek śmietany (w wersji wegańskiej wody i 2 łyżki oliwy z oliwek)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
trochę zsiadłego mleka lub wody
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto w taki sposób, żeby było pulchne ale spójne. Napisałam "trochę", ponieważ ilość płynu jest zależna od rodzaju mąki i śmietany.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,3 - 0,5 cm.
Nożem do pizzy tniemy na paski
i zwijamy...
Piekłam w 200 stopniach straaasznie długo - prawie godzinę do złotego kolorku.
Smacznego!!!
Wyglądają bardzo smakowicie, lubię sezam i siemię lniane :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam.
Usuń