czwartek, 29 listopada 2012

Najlepsza strucla na świecie!

Najpyszniejsza strucla drożdżowa jaką jadłam! 

Delikatna maślana skórka, cudownie wilgotny środek. Wyrosło pięknie, wielkie. 


Składniki:

500 g mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
2,5 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 szklanka zsiadłego mleka (lub jogurtu, śmietany, wody)
1/2 szklanki wody
2 garście rodzynek
1/2 łyżeczki kwiatu gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju

masło do posmarowania ( w wersji wegańskiej innym ulubionym tłuszczem)

Wykonanie:

Namaczane ciasto: 400 g mąki, cukier, kwiat gałki zalewamy zsiadłym mlekiem, mieszamy łyżką i odstawiamy.
Robimy zaczyn z wody, drożdży i łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ruszy.
Po pół godzinie do namaczanego ciasta wlewamy zaczyn. 
Wyrabiamy podsypując pozostałą mąką i dodając olej. 
Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Smarujemy dłonie olejem, dłońmi rozcieramy cieniutko olej na  arkuszu papieru do pieczenia i rozkładamy ciasto (robimy to, żeby ciasto nie kleiło się do dłoni i papieru). Rozciągamy je w prostokąt. Posypujemy rodzynkami.  
Korzystając z papieru zwijamy ciasto w rulon , lekko ściskamy i układamy złączeniem pod spód.. 
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Trzymając za rogi papier przenosimy ciasto na blachę. Musiałam ułożyć w poprzek blachy bo inaczej się nie mieściło. 



Pieczemy na czwartej półce od dołu lub po prostu trochę wyżej niż zwykle, żeby się nie przypaliło od spodu.
180 stopni około 30 minut do złotego koloru skórki.
Po wyjęciu z piekarnika układamy na metalowej kratce i malujemy masłem z kostki.



Serdecznie polecam!!!

Pyyycha!!!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...