Doskonała kruchość, aromat pierniczkowy. Zamówione na Święta.
Przepis mocno modyfikowany z książki Wandy Piotrowiakowej "Piekę ciasta i ciasteczka".
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 750 Młyn Wilkanowo ( w przepisie krupczatka, ale wybyła...)
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika lub 2 łyżki robionej
1 cukier waniliowy lub łyżka esencji waniliowej
1/2 kostki masła (lub margaryny)
1 opakowanie 100 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Powinnam wstawić ciasto do lodówki ale nie miałam dzisiaj nastroju, żeby czekać. Rozwałkowało się pomimo to bez problemu ( ok 3 mm).
Wycinałam kółka małą szklanką.
Piec na jasnozłoty kolor 200-220 st.
Przechowywać w słoiku z nakrętką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz