środa, 7 listopada 2012

Ciasteczka korzenne.


Doskonała kruchość, aromat pierniczkowy. Zamówione na Święta.

Przepis mocno modyfikowany z książki Wandy Piotrowiakowej "Piekę ciasta i ciasteczka".

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 750 Młyn Wilkanowo ( w przepisie krupczatka, ale wybyła...)
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika lub 2 łyżki robionej
1 cukier waniliowy lub łyżka esencji waniliowej
1/2 kostki masła (lub margaryny)
1 opakowanie 100 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Powinnam wstawić ciasto do lodówki ale nie miałam dzisiaj nastroju, żeby czekać. Rozwałkowało się pomimo to bez problemu ( ok 3 mm).
Wycinałam kółka małą szklanką.


Piec na jasnozłoty kolor 200-220 st.




Przechowywać w słoiku z nakrętką.

Smacznego!


Potrawy rozgrzewające

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...