Aromatyczna, własna przyprawa do piernika!
Na pewno będę ją modyfikować, ponieważ po
1) mam katar i nie mam węchu ani smaku
2) nie miałam wszystkich składników z przepisu. Zabrakło mi odwagi użyć skórek z cytrusów sklepowych.
Składniki:
mielone:
50 g cynamonu
20 g imbiru
20 g kardamonu
całe:
1 cała gałka muszkatołowa (lub 1 łyżeczka zmielonego kwiatu gałki muszkatołowej -polecam!)
1 łyżeczka goździków
1 cała gwiazdka anyżu
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 lyżeczka owocu kopru
2 duże laski wanilii
po 1/2 łyżeczki pieprzu białego, czerwonego, zielonego, czarnego
nie dałam bo nie miałam: 1/2 łyżeczki pieprzu białego i 1 łyżeczki kopru, ale robiąc następnym razem dołożę.
Natomiast gałki dam w przyszłości na próbę połowę, bo była to jedyna przyprawa, którą czułam.
Wszystko zmieliłam w młynku do kawy. Przesypałam do woreczka ze struną.
Od razu wykorzystałam do ciasta na pierniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz