Pachnie dobrym mieszanym chlebem.
Słodko-kwaśny aromat daje mieszanina trzech mąk żytniej, pszennej i orkiszowej.
Ciasto leżało w misce do wieczora kiedy dołożyłam do niego 3 łyżki mąki żytniej i wodę - tyle, że zrobiło się ciasto jak na naleśniki. Taki zaczyn stał do rana na blacie.
Potem dodałam:
Składniki:
500 g mieszaniny trzech mąk prawie w równych ilościach
pszennej 750 z Młyna Wilkanowo
orkiszowej Gdańskich Młynów
żytniej z Młyna Wilkanowo
1 łyżkę żytniego zakwasu w proszku (na spróbowanie i dla aromatu)
1 1/2 soli
około szklankę wody
Wszystko wymieszałam łyżką i odstawiłam do wyrośnięcia na kaloryferze.
Rosło 6 godzin.
Spryskałam wodą ze spryskiwacza. Posypałam łyżeczką mielonych migdałów i sezamem.
Piekłam w 200 stopniach 50 minut.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz