czwartek, 6 grudnia 2012

Oliwkowo - pomidorowa focaccia.


Chrupiąca, aromatyczna, delikatna w smaku ale dobrze przyprawiona. Idealna...

Składniki:

ciasto:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
około 1 szklanki wody
1 łyżeczka drożdży liofilizowanych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek

dodatki:

3 pieczarki
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olejowej
1/2 słoiczka oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dzielimy na 3-4 części. Rozwałkowujemy. Odsączamy oliwki i pomidory z zalewy. 
Kroimy. Układamy według własnej fantazji. Posypujemy ziołami.




Pieczemy w 200 stopniach 30 minut do lekkiego przypieczenia. Ja wolę złotawe.







Pyyycha!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Była pyszna...;))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy Focaccia :D my się zajadamy taką ze świeżym rozmarynem i grubą solą morską

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje dzieci nie wydłubują już oliwek z placków. Jak udaje się Wam utrzymać rozmaryn w domu? Mój błyskawicznie przypomina patyczaki...Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...