Chrupiąca, aromatyczna, delikatna w smaku ale dobrze przyprawiona. Idealna...
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
około 1 szklanki wody
1 łyżeczka drożdży liofilizowanych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
dodatki:
3 pieczarki
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olejowej
1/2 słoiczka oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dzielimy na 3-4 części. Rozwałkowujemy. Odsączamy oliwki i pomidory z zalewy.
Kroimy. Układamy według własnej fantazji. Posypujemy ziołami.
Pieczemy w 200 stopniach 30 minut do lekkiego przypieczenia. Ja wolę złotawe.
Pyyycha!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Mniam musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna...;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiamy Focaccia :D my się zajadamy taką ze świeżym rozmarynem i grubą solą morską
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje dzieci nie wydłubują już oliwek z placków. Jak udaje się Wam utrzymać rozmaryn w domu? Mój błyskawicznie przypomina patyczaki...Pozdrawiam.
Usuń