wtorek, 18 grudnia 2012

Krówkowe mini babeczki. Bez jajek






Zniewalający smak! Przepysznie mięciutkie, idealnie wilgotne w środku.
Wypatrzone w Inspirowane Smakiem. Przerobiłam na bezjajeczne.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 płaska łyżeczka sody 
1 szklanka pokruszonych suchych krówek (drobno - jeszcze dużo drobniej niż na zdjęciu)
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/3 szklanki rozpuszczonego masła (kopiasta łyżka odcięta z kostki)
1 łyżeczka octu
2 łyżki esencji waniliowej
Maczana "polewka" do utaplania:
duża krówka ciągutka
1 łyżka masła
2 łyżki wody
Wykonanie:

Najpierw w garnuszku na malutkim gazie rozpuściłam składniki polewki. Odstawiłam do wystygnięcia.
Ciasto:
Reklamówka, wałek, krówki. Potem wymieszałam wszystkie suche składniki. 
Jeszcze w mące kruszyłam na drobno krówki. 



Wymieszałam mokre - bez masła. Połączyłam suche z mokrym, dodałam masło. Wymieszałam.
Do drobniutkich wysokich foremek nakładałam małą łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości.
Ciasta wystarczyło jeszcze na 6 normalnych mufinek.

Piekłam w 200 stopniach do złotego kolorku.

Wyjęłam z foremek gorące i maczałam wierzch każdej babeczki w garnuszku z wystudzoną krówkową polewką.



















Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!


Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

3 komentarze:

  1. Muszą smakować obłędnie. Tak dużo pysznych zdjęć tak mało czasu by je zrobić :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...