Zniewalający smak! Przepysznie mięciutkie, idealnie wilgotne w środku.
Wypatrzone w Inspirowane Smakiem. Przerobiłam na bezjajeczne.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka pokruszonych suchych krówek (drobno - jeszcze dużo drobniej niż na zdjęciu)
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/3 szklanki rozpuszczonego masła (kopiasta łyżka odcięta z kostki)
1 łyżeczka octu
2 łyżki esencji waniliowej
Maczana "polewka" do utaplania:
1 duża krówka ciągutka
1 łyżka masła
2 łyżki wody
Wykonanie:
Najpierw w garnuszku na malutkim gazie rozpuściłam składniki polewki. Odstawiłam do wystygnięcia.
Ciasto:
Reklamówka, wałek, krówki. Potem wymieszałam wszystkie suche składniki.
Jeszcze w mące kruszyłam na drobno krówki.
Wymieszałam mokre - bez masła. Połączyłam suche z mokrym, dodałam masło. Wymieszałam.
Do drobniutkich wysokich foremek nakładałam małą łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości.Ciasta wystarczyło jeszcze na 6 normalnych mufinek.
Piekłam w 200 stopniach do złotego kolorku.
Wyjęłam z foremek gorące i maczałam wierzch każdej babeczki w garnuszku z wystudzoną krówkową polewką.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Muszą smakować obłędnie. Tak dużo pysznych zdjęć tak mało czasu by je zrobić :P
OdpowiedzUsuńMusiały ;)))
UsuńPozdrawiam!
Zachwyciły mnie szczególnie :)
OdpowiedzUsuń