Mrugają: zjedz mnie, zjedz mnie!
Składniki:
1 kg mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
2,5 szklanki wody
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 opakowanie 7 g drożdży liofilizowanych
2 łyżki mleka w proszku koziego, sojowego, kokosowego lub innego dowolnego bez dodatku cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mieszamy sypkie składniki. Dolewamy wodę. Wyrabiamy długo dodając oliwę z oliwek.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Urywamy po trochu ciasta. Rozciągamy na dłoni, składamy na pół, znowu naciągamy, składamy i tak kilka razy. Zawijamy złączeniem pod spód, układamy na blasze.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kilka razy w między czasie psikamy wodą ze spryskiwacza.
Pieczemy w 200 stopniach 30 minut do uzyskania złotego kolorku.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
piękne! :) Domowe pieczywko to jest to co lubię :)
OdpowiedzUsuńStatystyki są bezlitosne... Zrobiłam 25 sztuk bułeczek. 25 godzin minęło od tego faktu. To jest 1 bułka na godzinę. Dobrze, że nas jest czworo to nie wygląda tak skandalicznie! Pozdrawiam!
Usuń