poniedziałek, 10 grudnia 2012

Chleb pomidorowy.

Składniki:

500 g mąki pszennej 750 użyłam z młyna Wilkanowo
1 szklanka wody
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów lub oliwy z oliwek
5 plastrów suszonych pomidorów w zalewie olejowej pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki mieszanki przypraw: suszone pomidory z bazylią
1 łyżeczka pesto pomidorowego (lub 1/2 łyżeczki koncentratu)

Z drożdży, cukru, wody zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut. 
Przesiać mąkę, dodać sól, mieszankę. Wymieszać.



Dodać pomidory, pesto, wyrabiając dodawać oliwę.


 Przełożyć do foremki. Odstawić do wyrośnięcia.



Po wyrośnięciu spryskać wodą ze spryskiwacza



Posypać sezamem.



Piec w 200 stopniach 30 minut.





Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...