Przepyszny, aromatyczny chlebek z melasą i suszonymi owocami.
Rodzina nazwała go chlebkiem keksowym :)))
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
2 łyżki zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
3 czubate łyżki mielonych migdałów i prażonych na patelni orzechów laskowych
około 1 szklanki wody
1 kopiasta łyżka melasy z buraka cukrowego
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone morele pokrojone w kostkę
suszone śliwki
Wykonanie:
Zrobiłam ciasto o konsystencji ciasta drożdżowego, wyrabiając dodawałam oliwę z oliwek.
Owoce wysypałam na ciasto i wrobiłam je składając całość kilkakrotnie na pół.
Zrobiłam wałek i włożyłam go do foremki.
Oczywiście w nocy nie urosło dopiero rano nad rozgrzanym piekarnikiem wyskoczyło w 15 minut.
Spryskałam wodą. Piekłam w 200 stopniach 40 minut.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Cudowny !
OdpowiedzUsuńI na zakwasie :):):)
A co się będę szczypać! :):):) Pozdrawiam!
UsuńA gdzie kupujesz zakwas ? czy robisz sama ?:P
OdpowiedzUsuńBaśka
http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/historia-jednego-zakwasu.html
Usuń:)