Delikatne babeczki o aromacie szarlotki z kwaskowatą czekoladową polewą.
Bita śmietana z dodatkiem cytryny i wanilii.
Składniki:
1 szklanka mielonych migdałów ( zmieliłam w młynku do kawy)
1/2 szklanki mąki 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kwiatu gałki muszkatołowej
2 garście rodzynek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka tartych jabłek uzupełniona do pełna wodą
1 łyżka octu
12 owoców miechunki do wciśnięcia w środek każdej babeczki przed pieczeniem (lub sok z całej cytryny)
Składniki polewy:
2 łyżki dobrego miodu (jeszcze płynnego) - w wersji wegańskiej syrop z agawy
1 czubata łyżka przyprawy do szarlotki
1 łyżka masła (lub margaryny)
1/2 czekolady mlecznej (lub innej wg uznania)
3 łyżki soku z cytryny
Bita śmietana:
1 kubeczek śmietany 36%
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny lub więcej wg gustu (ma być wyraźnie kwaśna)
w wersji wegańskiej zmiksowane na papkę migdały, cukier waniliowy i łyżka cytryny.
Wykonanie:
Składniki ciasta suche zmieszać z suchymi, mokre z mokrymi.
Przygotować foremki i nastawić piekarnik.
Połączyć, wymieszać łyżką, nałożyć do foremek do 3/4 wysokości.
Do każdej babeczki wcisnąć po 1 owocku miechunki. Doda kwaskowatości. Wygładzić dziurkę łyżeczką. Upiec.
200 stopni 20 minut.
Do garnuszka na małym ogniu wlać miód, wsypać przyprawę, dołożyć masło. Wymieszać nie dopuścić do intensywnego gotowania. Dodać czekoladę w kawałkach. Sok z cytryny dodać po zdjęciu z ognia.
Smarować gorące babeczki.
Organizator: miszmasz
Wyglądaja pysznie!
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Żałuję, że nie czuję zapachu:(( Katar zmusił mnie do polegania przyprawiając je na również zakatarzonym dziecku. Reszta rodziny twierdzi, że są bardzo aromatyczne ;)))
UsuńŚliczne Kasiu! Mogę jedną?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zapraszam Serdecznie! Właśnie upiekłam kolejną porcję, bo są przepyszne! Pozdrawiam!!!
Usuń