środa, 19 grudnia 2012

Babeczki bardzo czekoladowe.

Baaardzo czekoladowe!
Produkcja "masowa" na klasową Wigilię.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wikanowo
3/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
3/4 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka (sojowe pół na pół z wodą)
1/2 szklanki oleju
2 łyżki esencji waniliowej
1 łyżka octu
1 opakowanie mlecznej czekolady

Na wierzch użyłam:
czekoladę mleczną
czekoladę krówkową
czekoladę miętową
białą czekoladę - startą na drobnej tarce
gorzką czekoladę - startą na drobnej tarce

Wykonanie:

Mufinko-babeczki: zmieszałam suche z suchym, mokre z mokrym. Połączyłam. Delikatnie ale porządnie wymieszałam. Nałożyłam do foremek do 3/4 wysokości.
W każdą babeczkę wcisnęłam kawałeczek mlecznej czekolady i przykryłam ciastem. Musi być od wierzchu zasklepione, bo będą babeczki rosły nierówno.
Piekłam w 200 stopniach około 20 minut - do suchego patyczka wtykanego na skraju babeczki.

Na gorące babeczki prosto wyjęte z pieca i z foremki nakładałam na jedne babeczki po kostce czekolady krówkowej, na inne czekolady z nadzieniem miętowym. Chwilę trzeba poczekać, żeby czekolada się roztopiła i rozsmarować na wierzchu babeczki. Potem posypałam wiórkami białej i czarnej czekolady.

Te babeczki są z czekoladą krówkową:






Z czekoladą miętową:















Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Wyglądaja bardzo apetycznie, ale pewnie równie skutecznie wypełniają biodra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Co do bioder to już nie mój problem tylko koleżanek z klasy mojego syna ;))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...