sobota, 8 grudnia 2012

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem śliwkowym.

Delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z powideł śliwkowych. 

Słodycz bułeczek stonowana kwaskowatością powideł smażonych bez dodatku cukru.


Składniki:

500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
około 1 szklanki płynu: mleka kokosowego, sojowego, migdałowego
4 łyżki brązowego cukru
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie:

powidła śliwkowe

Wykonanie:

Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Robimy dziurkę. Wlewamy płyn, rozrabiamy. 
Na wierzchu sypiemy pokruszone drożdże. Lekko mieszamy. 



 Zostawiamy w cieple, aż drożdże ruszą.


Wyrabiamy ciasto dodając oliwę z oliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Potem odrywamy kawałek ciasta, składamy dwa razy. Rozciągamy na dłoni.
Na środku kładziemy łyżeczkę powideł. Zaklejamy. Złączeniem kładziemy pod spód.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.






Cóż, te z wylanymi, skarmelizowanymi powidłami były najpyszniejsze ;))













Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...