Delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z powideł śliwkowych.
Słodycz bułeczek stonowana kwaskowatością powideł smażonych bez dodatku cukru.
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
około 1 szklanki płynu: mleka kokosowego, sojowego, migdałowego
4 łyżki brązowego cukru
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
powidła śliwkowe
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Robimy dziurkę. Wlewamy płyn, rozrabiamy.
Na wierzchu sypiemy pokruszone drożdże. Lekko mieszamy.
Zostawiamy w cieple, aż drożdże ruszą.
Wyrabiamy ciasto dodając oliwę z oliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem odrywamy kawałek ciasta, składamy dwa razy. Rozciągamy na dłoni.
Na środku kładziemy łyżeczkę powideł. Zaklejamy. Złączeniem kładziemy pod spód.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Cóż, te z wylanymi, skarmelizowanymi powidłami były najpyszniejsze ;))
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Ale muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuń