Wytrawny torcik naleśnikowy, jako wspaniała propozycja na kolację w gronie przyjaciół.
Składniki ciasta:
około 500 g mąki
1 litr mleka sojowego bez cukru (lub innego mleka)
szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie naleśników:
Wymieszać mikserem do uzyskania aksamitnej masy.
Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Farsz:
3 paczki szpinaku mrożonego liściastego (nie paćki)
1 średnia cebulka
1 ser feta lub serek bałkański (twardy) - można pominąć w zależności od diety
3 duże ząbki czosnku
olej, masło (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię z mieszaniną oleju i masła ( lub sam olej) wyciskamy czosnek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i na małym ogniu dusimy.
Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser.
Wykładamy papierem tortownicę. Warstwami układamy naleśniki i farsz. Na wierzchu można posypać parmezanem i ułożyć skrawki masła.
Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Matko jak ja go daaawno nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńChociaż teraz mam ciągoty na tort naleśnikowy na słodko ;)
Marzenie...na słodko... ale rozsądek sprowadza na Ziemię - czyli na szpinak ;)))
Usuńale mi ochoty narobiłaś, dobrze że mam zapas szpinaku w zamrażalniku :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGośka! Ale Twoje są cudowne! Nie dam rady nie zrobić! Muszę je tylko odjajczyć i do dzieła... Może Starego naciągnę to mi chociaż placki zrobi ;)
Usuń