wtorek, 4 grudnia 2012

Tort naleśnikowy ze szpinakiem.




Wytrawny torcik naleśnikowy, jako wspaniała propozycja na kolację w gronie przyjaciół.  

Składniki ciasta:

około 500 g mąki
1 litr mleka sojowego bez cukru (lub innego mleka)
szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy

Wykonanie naleśników:

Wymieszać mikserem do uzyskania aksamitnej masy.
Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

Farsz:

3 paczki szpinaku mrożonego liściastego (nie paćki)
1 średnia cebulka 
1 ser feta lub serek bałkański (twardy) - można pominąć w zależności od diety
3 duże ząbki czosnku
olej, masło (opcjonalnie)

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię z mieszaniną oleju i masła ( lub sam olej) wyciskamy czosnek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i na małym ogniu dusimy. 
Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser. 
Wykładamy papierem tortownicę. Warstwami układamy naleśniki i farsz. Na wierzchu można posypać parmezanem i ułożyć skrawki masła.
Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.




Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Matko jak ja go daaawno nie robiłam ;)
    Chociaż teraz mam ciągoty na tort naleśnikowy na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenie...na słodko... ale rozsądek sprowadza na Ziemię - czyli na szpinak ;)))

      Usuń
  2. ale mi ochoty narobiłaś, dobrze że mam zapas szpinaku w zamrażalniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gośka! Ale Twoje są cudowne! Nie dam rady nie zrobić! Muszę je tylko odjajczyć i do dzieła... Może Starego naciągnę to mi chociaż placki zrobi ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...