Na talerzu też chce się wiosny!
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 szklanka wody
2,5 dag drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki pesto ( ja użyłam z rukoli, jeśli chcesz bardzo aromatyczne to musisz użyć np. pesto z bazylii)
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę, dodałam sól. Zrobiłam dołek, pokruszyłam drożdże, dodałam szczyptę cukru, pół szklanki wody. Wymieszałam delikatnie w dołku i poczekałam, aż drożdże ruszą. Można teraz dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Odstawiłam wyrobione ciasto na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Następnie odrywałam po kawałku ciasta, rozkładałam na dłoni, składałam na pół, rozciągałam i tak kilka razy.
Bułeczki odstawiłam do wyrośnięcia. Piekłam w 200 stopniach 30 minut do złotej skórki.
Polecam!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz