Przepyszny delikatny torcik na każdą okazję.
Orzechy, migdały, kakao, przyprawa do piernika, budyń z naturalną wanilią...
Zaczęłam od uprażenia orzechów laskowych na patelni.
Potem ugotowałam dwie torebki budyniu waniliowego z naturalną wanilią na mleku sojowym według instrukcji na opakowaniu.
Następnie zmiksowałam dodając powoli budyń z kostką masła (tu dowolnie zwykłego, roślinnego, margaryny) i sokiem z 1 cytryny na krem.
Spód:
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szczypta soli
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 łyżka octu
Mieszamy suche z suchym, mokre z mokrym. Łączymy, mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Proporcji używam według Gosi z trochę innej cukierni.
Drugi placek:
Składniki:
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka tartych w młynku do kawy migdałów i uprażonych orzechów laskowych
1/3 szklanki oleju
1 szklanka tartych jabłek zalana do pełna wodą
1 łyżka octu
I znowu: mieszamy suche z suchym, mokre z mokrym. Łączymy, mieszamy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Wykonanie:
Układamy w tortownicy spód - ciemny, sztywniejszy placek. Smarujemy kremem budyniowym lub samym budyniem. Delikatnie kładziemy drugi placek - jest bardziej łamliwy. Smarujemy resztą kremu.
U mnie trochę zabrakło bo został wyżarty z mufinkami pieczonymi równolegle ;))
Następnie wierzch posypujemy od serca mieszanką starych migdałów z orzechami (około 1 szklanki)
i na to i 1/4 startej gorzkiej czekolady.
Wstawiamy do lodówki! Nie wyżerać!
Najładniej kroi się następnego dnia.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Wygląda rewelacyjnie :):)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś?
UsuńCzesc, mam pytanie dlaczego jest ocet w przepisie? czy to jakos oddzialowuje na efekt koncowy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj,
Usuńpo zmieszaniu suchego i mokrego zachodzi reakcja chemiczna kwasu (ocet - kwas octowy) i zasady (soda - wodorowęglan sodu). Wydziela się dwutlenek węgla , który spulchnia ciasto. Bez tego ciasto nie urośnie :)