niedziela, 9 grudnia 2012

Torcik kakaowo-orzechowy. Bez jajek, bez mleka.

Przepyszny delikatny torcik na każdą okazję. 
Orzechy, migdały, kakao, przyprawa do piernika, budyń z naturalną wanilią...

Zaczęłam od uprażenia orzechów laskowych na patelni.


Potem ugotowałam dwie torebki budyniu waniliowego z naturalną wanilią na mleku sojowym według instrukcji na opakowaniu.
Następnie zmiksowałam dodając powoli budyń z kostką masła (tu dowolnie zwykłego, roślinnego, margaryny) i sokiem z 1 cytryny na krem.


Spód:
Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szczypta soli
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 łyżka octu

Mieszamy suche z suchym, mokre z mokrym. Łączymy, mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Proporcji używam według Gosi  z trochę innej cukierni.




Drugi placek:
Składniki:

1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka tartych w młynku do kawy migdałów i uprażonych orzechów laskowych
1/3 szklanki oleju
1 szklanka tartych jabłek zalana do pełna wodą
1 łyżka octu

I znowu: mieszamy suche z suchym, mokre z mokrym. Łączymy, mieszamy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Wykonanie:

Układamy w tortownicy spód - ciemny, sztywniejszy placek. Smarujemy kremem budyniowym lub samym budyniem. Delikatnie kładziemy drugi placek - jest bardziej łamliwy. Smarujemy resztą kremu.
U mnie trochę zabrakło bo został wyżarty z mufinkami pieczonymi równolegle ;))

Następnie wierzch posypujemy od serca mieszanką starych migdałów z orzechami (około 1 szklanki)


i na to i 1/4 startej gorzkiej czekolady.



Wstawiamy do lodówki! Nie wyżerać!






Najładniej kroi się następnego dnia.

Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czesc, mam pytanie dlaczego jest ocet w przepisie? czy to jakos oddzialowuje na efekt koncowy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      po zmieszaniu suchego i mokrego zachodzi reakcja chemiczna kwasu (ocet - kwas octowy) i zasady (soda - wodorowęglan sodu). Wydziela się dwutlenek węgla , który spulchnia ciasto. Bez tego ciasto nie urośnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...