Pachnące maślane pszenne bułeczki nadziewane smażoną cebulką, marchewką, pietruszką, selerem.
Składniki ciasta na dwie tortownice:
600 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
100 g mąki pszennej grubej do podsypywania przy wyrabianiu
1 opakowanie 7 g drożdży instant
1 szklanka wody
1 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
1/2 kostki masła do maczania i polania (lub oliwa z oliwek)
warzywa smażone na oleju
Wykonanie:
Przesianą mąkę, sól drożdże, wodę mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Wyrabiając dodajemy olej i podsypujemy mąką pełnoziarnistą.
Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykładamy formę papierem, rozpuszczamy masło.
Urywamy kawałek ciasta składamy je kilkukrotnie na pół, rozciągamy na dłoni.
Kładziemy łyżkę warzywek.
Zawijamy brzegi razem. Porządnie zalepiamy. Złączeniem maczamy w maśle.
Układamy w foremce. Smarujemy masłem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu:
Pieczemy w 200 stopniach około 45 minut do złotej skórki.
Przepyszne z sosem czosnkowym.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz