środa, 5 grudnia 2012

Buchty nadziewane warzywami.

 Pachnące maślane pszenne bułeczki nadziewane smażoną cebulką, marchewką, pietruszką, selerem.

Składniki ciasta na dwie tortownice:

600 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
100 g mąki pszennej grubej do podsypywania przy wyrabianiu
1 opakowanie 7 g drożdży instant
1 szklanka wody
1 1/2 łyżeczki soli 
3 łyżki oliwy z oliwek

Pozostałe składniki:
1/2 kostki masła do maczania i polania (lub oliwa z oliwek)
warzywa smażone na oleju

Wykonanie:

Przesianą mąkę, sól drożdże, wodę mieszamy i wyrabiamy ciasto. 
Wyrabiając dodajemy olej i podsypujemy mąką pełnoziarnistą. 
Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wykładamy formę papierem, rozpuszczamy masło.




Urywamy kawałek ciasta składamy je kilkukrotnie na pół, rozciągamy  na dłoni.
Kładziemy łyżkę warzywek.


Zawijamy brzegi razem. Porządnie zalepiamy. Złączeniem maczamy w maśle.


Układamy w foremce. Smarujemy masłem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.




Po wyrośnięciu:

Pieczemy w 200 stopniach około 45 minut do złotej skórki.



Przepyszne z sosem czosnkowym.










Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...