Przedświąteczne słodkości.
Delikatna, pachnąca drożdżowa strucla swoim smakiem nastraja i podkręca oczekiwanie na wigilijne jedzonko.
Składniki:
300 g mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
200 g mąki pszennej 750
1 szklanka mleka - sojowe bez cukru pół na pół z wodą lub inne
4 łyżki cukru
2,5 dag drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
pokrojone w kostkę: kandyzowane brzoskwinie, żurawina, drobne rodzynki
Wykonanie:
Wymieszałam mąki i cukier. Zrobiłam dziurkę, wlałam trochę mleka, pokruszyłam drożdże.
Lekko zamieszałam tylko ten środek. Odstawiłam, żeby drożdże ruszyły.
Po 15 minutach zaczęłam wyrabiać ciasto dodając oliwę z oliwek.
Na wyrabiane ciasto kładłam bakalie i zagniatałam składając na pół.
Dokładnie wyrobiłam. Przełożyłam do foremki. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam w 200 stopniach 40 minut.
Polecam!!!
Smacznego!!!
Chyba bym ją naładowała 3x większą ilościa bakalii. :)
OdpowiedzUsuńTak powinnam zrobić ale B zażyczył sobie ciasto - bułkę do smarowania masłem. Pół godziny smędziłam czy mogę dodać to czy tamto. Dlatego jest to buła przedświąteczna a nie świąteczna. :))
Usuń