niedziela, 23 grudnia 2012

Keks bardzo bakaliowy. Bez jajek, bez mleka.

Więcej już się bakalii nie zmieściło! Strasznie się bałam, że ciasto nie udźwignie takiego ciężaru. 

Ale udało się!
Niesamowicie aromatyczny, bardzo pachnie skórką pomarańczową.
Delikatny kwaskowy posmak zawdzięcza suszonym wiśniom. 
W każdym milimetrze wypełniony orzechami i migdałami.
Wybitnie świąteczny keks.


Składniki:

2 szklanki łącznie: tłuczonych migdałów, nerkowców i orzeszków piniowych - ostatnie w całości
ponad 2 szklanki pokrojonych w kostkę: suszonych moreli, skórki pomarańczowej, suszonej wiśni i rodzynek - jumbo w całości
3 szklanki przesianej mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki cukru pudru
1 kostka masła roślinnego lub 3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu
2 łyżki likieru KumQuat lub innego alkoholu
1 łyżka naturalnej esencji pomarańczowej 
1 1/3 szklanki wody lub ulubionego mleka (np. sojowe pół na pół z wodą)

Wykonanie:

Wymieszałam bakalie, mąkę, sodę, proszek, cukier. 







Połączyłam płynne składniki.
Dodając masło trzeba je rozpuścić. Wymieszałam. Przełożyłam do foremek. 
Wyszedł mi jeden duży i jeden mniejszy. 
Piekłam 50 minut najpierw w 200 stopniach, potem (po około 20 minutach) zmniejszyłam do 180. 
Dzisiaj wszystkie ciasta albo przypalam, albo zapomniałam o chlebie, że go włączyłam, albo zamiast 40 minut piernik piekłam godzinę i 20 minut. Ważne - do suchego patyczka.








Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. A w jakiej temperaturze i jak długo należy go piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Małgosiu, już uzupełniłam wszystko w poście. Przepraszam.

      Usuń
  2. Kasiu, życzę Ci ciepłych, rodzinnych i radosnych Świąt. Keks wygląda wspaniale!

    Pozdrawiam ciepło i świątecznie,
    Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękuję! Spokojnych i Zdrowych Świąt życzę z całego serca!

      Usuń
  3. smacznie wygląda, ale bez jaj i mleka? Jak to się trzyma? Muszę spróbować, ten przepis zaintrygował mnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ano, trzyma!
    Polecam i Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...