piątek, 7 grudnia 2012
Byle do Świąt - ciasto na pierniczki.
Zapach Świąt już i w naszym domku!
Ciasto dopieściłam dodając świeżo zrobioną przyprawę do piernika.
Niestety mój zakatarzony nos nie pozwala mi na rozkosze.
Według przepisu Gosi.
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
100 g masła ( margaryny lub oleju)
400 g miodu (znalazłam w domu sztuczny z Pudliszek)
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Wykonanie:
Rozgrzałam miód, masło, przyprawę do piernika. Kiedy się zagotowało dodałam połowę mąki. Wymieszałam. Dodałam olej. Odstawiłam do przestygnięcia.
Wymieszałam pozostałe składniki z resztą mąki, dodałam do ciasta i dokładnie wyrabiałam.
Spakowałam w folijkę i odstawiłam w kącik najzimniejszy w domu - do mojej sypialni....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz