wtorek, 11 grudnia 2012

Chlebek turecki na zakwasie.

Przepyszny, aromatyczny chlebek z melasą i suszonymi owocami. 

Rodzina nazwała go chlebkiem keksowym :)))

Składniki:

500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka soli
3 czubate łyżki mielonych migdałów i prażonych na patelni orzechów laskowych
około 1 szklanki wody
1 kopiasta łyżka melasy z buraka cukrowego
2 łyżki oliwy z oliwek

suszone morele pokrojone w kostkę
suszone śliwki 

Wykonanie:

Zrobiłam ciasto o konsystencji ciasta drożdżowego,  wyrabiając dodawałam oliwę z oliwek.
Owoce wysypałam na ciasto i wrobiłam je składając całość kilkakrotnie na pół.


Zrobiłam wałek i włożyłam go do foremki.


Oczywiście w nocy nie urosło dopiero rano nad rozgrzanym piekarnikiem wyskoczyło w 15 minut.



Spryskałam wodą. Piekłam w 200 stopniach 40 minut.





Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Cudowny !
    I na zakwasie :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie kupujesz zakwas ? czy robisz sama ?:P

    Baśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/historia-jednego-zakwasu.html

      :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...