Pyszny, delikatny chlebek z sezamem.
Nadaje się zarówno do tostera, zapiekanek jak i na mięciutkie kanapki.
Mój chlebek tostowy nie zawiera pirytianów i E-anów, sorbinianów i dziwanów.
Będą pyszne tościki.
Będą pyszne tościki.
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka drożdży liofilizowanych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki sezamu
ok 200 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wyrobiłam ciasto drożdżowe, odstawiłam do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
Następnie wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc i pół dnia. Ale nie trzeba - tak wyszło!
Po powrocie z pracy jeszcze raz lekko wyrobiłam ciasto. Włożyłam je do formy i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Ciasto rosło około 1,5 godziny.
Piekłam w uprzednio nagrzanym piekarniku 40 minut w 220 stopniach.
Pyyycha!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz