sobota, 24 listopada 2012

Pierwszy chlebek żytni ze świeżego zakwasu.


Twarda, mocna skórka. Przepiękny aromat.
W środku delikatny, w ustach rozpływa się jak bita śmietana. 

Składniki:

500 g mąki żytniej
niepełna szklanka wody
kilka łyżek zakwasu
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion lnu


Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać sól, zakwas i pozostałe składniki.


Wymieszać łyżką.


Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.


Wierzch wygładzić ręką zmoczoną w zimnej wodzie.


Odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia.
Piekłam 45 minut w 220 stopniach.










Pyyycha!!!

Polecam!

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Wspaniały,gratuluję!
    Pieczywo na zakwasie lubię najbardziej.
    Porywam Twoją kromeczkę i zapraszam na swój zakwasowiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://burczobrzucho.blogspot.de/

    Miłej zabawy :)))
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki typ mąki żytniej stosować do tego chleba ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja używam żytniej chlebowej typ 720 mielonej w młynie Wilkanowo. Może być każda inna. W zależności od typu mąki trzeba będzie dodać mniej lub więcej wody. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczona jestem, na pewno wypróbuję. Zapraszam też do swojego bloga apetycznie.blogspot.com
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...