sobota, 24 listopada 2012

Pierwszy chlebek żytni ze świeżego zakwasu.


Twarda, mocna skórka. Przepiękny aromat.
W środku delikatny, w ustach rozpływa się jak bita śmietana. 

Składniki:

500 g mąki żytniej
niepełna szklanka wody
kilka łyżek zakwasu
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion lnu


Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać sól, zakwas i pozostałe składniki.


Wymieszać łyżką.


Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.


Wierzch wygładzić ręką zmoczoną w zimnej wodzie.


Odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia.
Piekłam 45 minut w 220 stopniach.










Pyyycha!!!

Polecam!

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Wspaniały,gratuluję!
    Pieczywo na zakwasie lubię najbardziej.
    Porywam Twoją kromeczkę i zapraszam na swój zakwasowiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://burczobrzucho.blogspot.de/

    Miłej zabawy :)))
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki typ mąki żytniej stosować do tego chleba ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja używam żytniej chlebowej typ 720 mielonej w młynie Wilkanowo. Może być każda inna. W zależności od typu mąki trzeba będzie dodać mniej lub więcej wody. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczona jestem, na pewno wypróbuję. Zapraszam też do swojego bloga apetycznie.blogspot.com
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty i chyba szybki ten chlebek.
    Proszę napisać kilka łyżek zakwasu tzn ile to ma być gramaturowo na 500g mąki?
    Jak musi byc konsystencja ciasta po wyrobieniu i ile wyrasta?
    Oraz dodatkowe pytanie jak świeży młody zakwas to jak trzymam go w tem pokojowej to muszę go codziennie dokarmiać?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...